Aprikoosi - kohupiima kook

 Vaja läheb :

450 g aprikoosi kompotti või 1 kg värskeid aprikoose

100 g suhkrut

75 g Baltixi mannat

50 g võid

3 muna

600 g kohupiima

150 g maitsestamata või virsikujogurtit 

2 sidruni riivitud koor

2 tl küpsetuspulbrit

 

Valmistamine:

Lõika aprikoosid kuubikuteks. Sega toasoe või suhkru ja munadega, lisa kohupiim, jogurt ja sidrunikoored. Hõõru ühtlaseks, sega küpsetuspulber mannaga, lisa taignale. Sega hulka aprikoositükid.  Aseta segu 26 cm ahjuvormi ja küpseta 175 kraadi juures umbes 1 tund. Kui valmis, puista üle tuhksukruga. 

 

Kana - tanguroog sampinjonidega

 Vaja läheb:

300 g Baltixi odrakruupi
4 sibulat
1 l kanapuljongit
2 tk küüslauguküünt
500 d värskeid sampinjone
3 kanafileed
2 spl hapukoort
2 spl peterselli

150 g kirsstomateid
näpuotsatäis soola

Valmistamine :

Lõika seened viiludeks ja kana kuubikuteks. Samal ajal prae pannil sibulad kuldseks ja lisada kanaliha ja prae kuni pruuniks. Lisa seened ja purustatud küüslauk. Prae kuni vesi on ära auranud, seejärel lisada puljong ja odrakruup.
Küpseta 20 minutit kuni tangud on pehmed ja pujong on tangudesse imendunud.
Lisada hapukoor, sool, peterselli ja kirsstomatid.

Pilaff

 Vaja läheb:

400 g Baltixi pikateralist riisi

300 g lamba- või sealiha

100 g pekki

400 g porgandit

200g sibulat

2 tl kuivatatud pune

4 sl tomatipüreed

sool, pipar, köömned, küüslauk

 

Valmistamine:

Lõika liha kuubikutes ja pekk väikesteks tükkideks, prae pannil õlis, lisa sibul ja porgandikuubikud ja maitseained, lisa veidi vett. Prae läbi ja eemalda pekitükid pannilt. Riis keeta nõrgal kuumusel 15 minutit vahekorras 1 osa riisi ja 2 osa vett. Lisa riis, pune ja tomatipüree lihale, sega ja maitsesta.

 

Hernesupp

 Vaja läheb:

280 g Baltixi herneid

150 g suitsusealiha

2 sibulat

2 porgandit

100 g võid

6 viilu saia/saiakuubikud

soola, pipart, loorberit, hakitud maitserohelist

Valmistamine:

Pese herned ja pane eelmisel õhtul likku. Suitsusealiha pane külma vette keema, eemalda vaht. Lisa sool, pipar, loorber,  1 sibul, 1 porgand ja keeda puljong. Tõsta liha välja, kurna leem ja pane koos hernestega keema. Pruunista pannil tükeldatud/riivitud porgand ja tükeldatud sibul ning lisa supile. Tükelda liha ja lisa supile. Kui herned on pehmed, lisa sool, pipar, maitseroheline ja saiakuubikud.

Kaerahelbeküpsised

 Vaja läheb:

250 g Baltixi kaerahelbeid

1 spl pruuni suhkrut

125 g võid

1 spl jahu

30 g purustatud sarapuupähkleid

3 munakollast

50 g mett

 

Valmistamine:

Rösti kaerahelbed või ja suhkruga helveste pruunistumiseni. Eemalda tulelt, lisa ülejäänud ained (jahu, pähklid, munakollased ja mesi)  ja vormi segust ümmargused pätsid. Küpseta pätse võiga määritud ahjuplaadil 15 minutit 200 kraadi juures ja jahuta enne maitsmist.

Pannkoogid tatrajahust

Vaja läheb : 

2 klaasi vett

pärmi

1,5 klaasi nisujahu

1 klaas piima

1 klaas tatrajahu

2 muna

soola, õli praadimiseks

 

Valmistamine:

Lahusta pärm leiges vees, lisa nisujahu ning lase soojas kohas 2-3 tundi kerkida. Kerkinud tainale lisada soe piima, sool, tatrajahu ja munad. Segage ja laske veel tunnike soojas kohas seista. Seejärel küpsetage õli või rasvaga pannil väikesed pannkoogid.

Kartuli - kruubipuder

 Vaja läheb :

1 tassitäis Baltixi odrakruupi

3 suurt kartulit

3 tassi vett

200 gr suitsupeekonit või suitsusinki

2 sl võid

 

Valmistamine:

Koori kartulid ja pese kruubid. Aseta kruubid eelnevalt sulatatud võiga anumasse, kuumuta kruupe õrnal tulel. Lisa vesi ja terved kooritud kartulid, sool. Keeda vaiksel tulel umbes 30 minutit. Tambi kartulid pudrunuiaga pudruks. Lõika peekon kuubikuteks ja prae pannil, lisa peekonikuubikud pudrule.